Zorica Višnjić, LOZNIČKE NOVOSTI: "Nezavisni mediji i građani su prirodni saveznici"

News

Datum: Aug 17, 2022 / Izvor:

Novinari iz nezavisnih lokalnih medija su najbolji izvor informacija u kakvoj situaciji je medijska scena u Srbiji, zato što žive i rade u specifičnim uslovima i manjim sredinama. Zato je Zorica Višnjić jedan od najboljih sagovornika na tu temu. Sa nekadašnjom Predsednicom Upravog odbora Lokal presa i donedavnom predsednicom Upravog odbora Saveta za štampu razgovorali smo o odnosu medija i građana, uticaju medija na lokalne sredine i o borbi za kvalitetno novinarstvo.

Zašto su nezavisni mediji, novinari i redakcije sve više upućeni na građane, a građani sve više na nezavisne medije kao oslonac. Da li mi to više nemamo državu i imamo samo jedni druge?

 

Nezavisni mediji i nezavisni građani su prirodni saveznici. Mediji bi po prirodi stvari trebalo da budu nezavisni, a građani bi trebalo da budu nezavisni, vladari svih stvari u državi. I jedne i druge u ovom slučaju povezuje rešenost da izgrade demokratsko društvo koje počiva na vladavini prava i zakona. To je mesto gde se susreću građani i mediji, gde mediji treba da obezbede informacije od javnog značaja, građani da ih traže, da ih očekuju, ali i da predlažu koje su to informacije koje su njima važne. U ovom trenutku jako je važno da građani stanu iza medija kojima veruju. Na lokalu su građani i mediji još više upućeni jedni na druge. Lokalni novinari i njihovi čitaoci i gledaoci se poznaju, kao i njihovi sagovornici. I oni su direktno upućeni jedni na druge.

 

Da li i kako mediji mogu da učine prvi korak u dodatnom približavanju?

 

Mediji bi trebalo da otvaraju priče koje građani predlažu, da im izlaze u susret. Ne moraju to uvek biti samo "velike" priče. Jedna rupa na lokalnom putu može da zagorča život ljudima. Ako novinari izađu na teren, razgovaraju sa ljudima, snime tu rupu i odu u lokalnu samoupravu i pitaju zašto mučite te ljude tom rupom na putu, vi ste napravili jedan mali korak u tom približavanju medija i građana. Ako zabeležite uspeh nekog deteta na takmičenju, ako objavite njegovu prvu pesmu, vi ste učinili dobro delo za zajednicu i za te ljude.
Možda smo mi kao narod premoreni od velikih i teških tema. Možda smo navikli da živimo sa tim, ali hajde da probamo sa tim nekim životnijim stvarima. Zašto se čeka dugo u redovima ispred trijažnih centara? Zašto se ispred banaka stvaraju toliki redovi? Zašto nijedna banka ne iznese flašice sa vodom da ponudi klijentima od kojih živi, zašto im ne postavi suncobrane, uradi nešto za dobrobit ljudi od kojih živi? Sve su to male teme koje život znače, i koje mogu da budi značajan iskorak ka povezivanju građana i medija.

Isto tako je važno da učinimo sve da  pobedimo strah koji postoji među ljudima. Sve je teže doći do sagovornika, i mora se naći odgovor na tu ogromnu količinu straha. Mi ne cenimo sebe dovoljno kao građane. Mi smo kao građani vlasnici svih mandata u ovoj zemlji, i poslaničkih, i onih u vlasti. Mi smo vlasnici mandata koje će osvojiti ili neće osvojiti opozicija.

Građani moraju da se osveste, da su oni vlasnici svega toga i da od njih zavisi ko će šta dobiti da raspolaže, na koji način i - ono što je najvažnije - da im polože račune za to. Mi kao novinari smo tu da pomognemo, da iniciramo, ili da ispratimo inicijative građana. Ja se nadam da će doći vreme kada će građanin reći: Ovaj medij je moj medij. Ja mu verujem, stojim iza njega, ja ću da štitim taj medij kako znam i umem. Nekad donacijom, nekad podizanjem glasa. Otići ću u lokalnu samoupravu, pozvati prijatelje i reći: "Hoćemo da vidimo te projekte koje ste vi izabrali za sufinansiranje. Hoćemo da vidimo kako su ostvareni ti projekti jer mi ih u tim medijima nismo prepoznali a potrošili ste silan novac."

VESTI

Image

RIZIK JE NE ZAPOČETI PROMENU!

Evan Trejs je od 2018. godine direktor IREX-a Srbiji, kao i USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija. Radio je u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i Briselu, a pre dolaska u Srbiju vodio je program modernizacije javnih biblioteka u Moldaviji i rukovodio je drugim razvojnim projektima fokusiranim na civilno društvo, medijsku pismenost, razvoj IT sektora i bezbednosnu saradnju.

Detaljnije
Image

OD KOGA ZAVISE NEZAVISNI MEDIJI - NAJAVA KONFERENCIJE

Kampanja "Podrži medije - Nezavisni mediji zavise od tebe" pokrenuta je pre dva meseca sa ciljem da ojača saradnju nezavisnih medija i građana.

Detaljnije
Image

IVANA PAVLOVIĆ, NOVA EKONOMIJA: MEDIJI I NOVINARI SU POSLEDNJA TAČKA MRAKA U KOJU GLEDATE.

Ivana Pavlović je urednica portala Nova Ekonomija, a njeno višegodišnje iskustvo u ekonomskom novinarstvu i "fekt-čekingu" je dragoceno u rasvetljavanju ključnih tema kampanje "Podrži medije". Kada građani postaju svesni važnosti nezavisnih medija? Sa kakvim se izazovima nezavisni mediji suočavaju i zašto moraju da menjaju svoj model poslovanja?

Detaljnije

Video

PODRŽI MEDIJE

Ono što znamo, čujemo i vidimo zavisi od njih. A oni zavise od naše podrške. Podrži medije! Jer nezavisni mediji zavise od tebe!

Još video materijala