Mileva Mališić, TV Forum iz Prijepolja: "Ako nam građani veruju, oni će nas i podržati."

News

Datum: Aug 17, 2022 / Izvor:

Televizija Forum je specifičan medijski projekat. Osnovan kao medij civilnog sektora i otvoren za lokalne probleme građana i građanki prošle godine je bio u fokusu interesovanja javnosti i zbog uskraćivanja podrške od strane opštine Prijepolje, a po odluci Stručne komisije koja ocenjuje kvalitet programa koji se finansira iz budžeta. S pravom uvereni da je ta odluka isključivo politička a zbog kritika lokalnih vlasti, ovaj medij je pokrenuo projekat sakupljanja sredstava od građana za nabavku neophodne opreme. O iskustvima iz tog projekta, kao i ulozi lokalnih medija u životu građana razgovaramo sa Milevom Mališić, direktorkom Televizije Forum iz Prijepolja.

Ovom kampanjom želimo da dodatno rasvetlimo i građanima približimo važnost postojanja i delovanja nezavisnih i lokalnih medija za Srbiju kao društvo. Zato vas za početak razgovora molim da nam otkrijete u čemu je specifičnost "Foruma"?

Televizija Forum i portal Forum info su mediji civilnog sektora, osnovani od strane Udruženja Foruma žena Prijepolje. Pokrenuli smo medij da bi svoje aktivnosti i uticaj na promene koje želimo da napravimo u lokalnoj zajednici učinili vidljivim. Ovo je medij koji je lokalni javni servis za naše građane i građanke, koji im otvara mogućnost da traže da se određeni problemi analiziraju, predstave javnosti i da se pokrene mogućnost rešavanja tih problema. Zato je bitno da oni nama veruju, da budemo uvek objektivni, pravovremeni i istiniti. Kada smo formirali ove medije osnovno je bilo ne samo da im pružimo informacije koje će oni "gutati", već mogu uticati na kreiranje tih informacija. Zašto? Zato što, ako nam veruju, onda će nastojati i da nas podrže. Prošle godine smo imali svojevrsni test da ispitamo našu zajednicu. Pokrenuli smo kampanju preko sajta Donacije.rs, na kojem smo ne samo prikupili potrebna sredstva za kupovinu nove opreme već smo cilj i premašili. Bilo je divno videti da nam građani uplaćuju, čak i oni koji su na granici nekih svojih finansijskih socijalnih mogućnosti, donirali su za televiziju koju gledaju i kojoj veruju. Tokom kampanje videli smo da mnogi naši građani i građanke žele da budu članovi i članice "Kluba prijatelja televizije Forum". To je divna stvar, a nama garancija da imamo podršku naše lokalne zajednice.

Zašto je finansijska podrška čitalaca i gledalaca važna kada pričamo o nezavisnim medijima? Šta su finansijske donacije građana omogućavaju nezavisnim medijima, kako menjaju njihov rad na bolje?

Da bi pružili prave informacije moramo da imamo ne samo profesionalne i stručne novinare, već moramo da imamo i tehničke mogućnosti za to. Nama je u tom trenutku nedostajala određena oprema. Ljudi su bili zadovoljni našim radom, ali mi smo hteli da ponudimo više sadržaja. Bili smo skeptični i nesigurni, da ne dođe do razočarenja, da nam niko neće donirati sredstava, ali dobili smo potvrdu da oni da nas da gledaju i da žele da finansiraju svojim sredstvima njihovu televiziju.

Na koji način donacije utiču na širinu spektra tema koje želite da obrađujete? Kojim pričama se posvećujete kada imate mogućnost da, zahvaljujući tim donacijama, planirate rad na duži period?

Mi nemamo mogućnost da radimo neke ozbiljnije istraživačke priče. Uglavnom se bavimo lokalnim problemima građana i građanki, bavimo se odnosom lokalne vlasti prema njima. Mi smo korektori i kritičari lokalne vlasti, jer mnogo je primera gde su građani iznevereni, gde se nema osećaja za njihove probleme i onda idemo u javnost sa tim problemima. Ima tu i dobrih rezultata. Građani nam prilaze, ne samo kao mediju i kao udruženju koje će ih naučiti kako svojima aktivizmom da pokrenu neke stvari u svojoj sredini. Pomažemo im i edukujemo ih: kako da pišu određene predstavke, kako da pokreću inicijative, objavljujemo ih i dovedimo do rešavanja problema. To istovremeno predstavlja impuls za druge građane iz drugih mesnih zajednica i iz drugih sredina. Kada naiđu na zatvorena vrata, kada imaju neki problem i žele da ga reše - oni dolaze u našu televiziju, jer znaju da im je tu otvoreno, da ćemo ih saslušati, da dati to sve u javnost i pokrenuti rešavanje tih problema.

Okrenimo se budućnosti. Kako izgleda Srbija u kojoj šest meseci, ili godinu dana nezavisni mediji nesmetano rade? Koliko je ta Srbija drugačija?

Ja bih želela Srbiju sa slobodnim i nezavisnim medijima, sa nezavisnim institucijama koje rade svoj posao, sa slobodnim izborima, i sa ženom na čelu države, poput premijerke Novog Zelanda.

VESTI

Image

RIZIK JE NE ZAPOČETI PROMENU!

Evan Trejs je od 2018. godine direktor IREX-a Srbiji, kao i USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija. Radio je u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i Briselu, a pre dolaska u Srbiju vodio je program modernizacije javnih biblioteka u Moldaviji i rukovodio je drugim razvojnim projektima fokusiranim na civilno društvo, medijsku pismenost, razvoj IT sektora i bezbednosnu saradnju.

Detaljnije
Image

OD KOGA ZAVISE NEZAVISNI MEDIJI - NAJAVA KONFERENCIJE

Kampanja "Podrži medije - Nezavisni mediji zavise od tebe" pokrenuta je pre dva meseca sa ciljem da ojača saradnju nezavisnih medija i građana.

Detaljnije
Image

IVANA PAVLOVIĆ, NOVA EKONOMIJA: MEDIJI I NOVINARI SU POSLEDNJA TAČKA MRAKA U KOJU GLEDATE.

Ivana Pavlović je urednica portala Nova Ekonomija, a njeno višegodišnje iskustvo u ekonomskom novinarstvu i "fekt-čekingu" je dragoceno u rasvetljavanju ključnih tema kampanje "Podrži medije". Kada građani postaju svesni važnosti nezavisnih medija? Sa kakvim se izazovima nezavisni mediji suočavaju i zašto moraju da menjaju svoj model poslovanja?

Detaljnije

Video

PODRŽI MEDIJE

Ono što znamo, čujemo i vidimo zavisi od njih. A oni zavise od naše podrške. Podrži medije! Jer nezavisni mediji zavise od tebe!

Još video materijala