O kampanji #podržimedije

Ovom kampanjom želimo da vam približimo situaciju u kojoj se nalaze nezavisni mediji i da vas inspirišemo i ohrabrimo da te medije podržite. Naš cilj je dugoročan: jačanje saradnje medija i građana – iz koje će mediji dobiti mogućnost da nastave da profesionalno rade posao kojem su posvećeni, a građani dobijaju istinite, objektivne i pravovremene informacije koje će im olakšati donošenje odluka u svakodnevnom životu.

Stvaranje snažnijih veza između medija i građana je neminovnost. U društvu u kojem su profesionalni nezavisni novinari, redakcije i mediji suočeni sa političkim i ekonomskim pritiscima, kao i uskraćivanjem prava na rad i dobijanje informacije, ovi mediji mogu nastaviti svoj rad isključivo uz snažniju podršku građana i javnosti – zbog kojih i postoje.

Podrška nezavisnim medijima zato nije samo podrška onima koji se bore za objektivne i pravovremene informacije, otkrića i priče koje objavljuju. Ovo je i borba za društvo u kojem ne postoje političke ili ekonomske prepreke za otvoren i demokratski dijalog između medija i javnosti, razmenu informacija i razotkrivanje mehanizama koji štete opštem dobru – i od kojih zavisi ono što čujemo, vidimo i znamo o društvu u kojem živimo.

Zato smo pokrenuli #podržimedije. Rasvetljavaćemo koliko su nezavisni mediji važni za naše društvo, fokusirati se na izazove sa kojima se suočavaju, otkrivati kako funkcionišu i podsetiti na njihove dosadašnje rezultate i teme koje su ti mediji u Srbiji prvi pokrenuli. Do nekih odgovora, perspektiva budućnosti i rezultata ćemo doći zahvaljujući predstavnicima redakcija izabranih nezavisnih medija koji će nam biti sagovornici, ali i zahvaljujući vama.

Vaša podrška medijima koji su tema ove kampanje ne mora biti samo finansijska.

Svi materijali kreirani za ovu kampanju – intervjui, dokumentarni filmovi, objave na društvenim mrežama, vesti i interaktivne radionice kreirani su za dalju distribuciju, prenošenje, deljenje i emitovanje, i u potpunosti su vam na raspolaganju. Svako deljenje ovih sadržaja na društvenim mrežama, ili na neki drugi način, kao i komentarisanje i pokretanje dijaloga pomoći će vidljivosti ove važne teme. Uspeh ove kampanje, neophodna promena položaja nezavisnih profesionalnih novinara u Srbiji, kao i naša informisanost utoliko zavise i od vas.

Zato vas pozivamo da podržite medije.

Hvala!

#podržimedije #održivimediji

Srbija, 2020